Hvordan fotografere manuelt

Har du lyst til å lære hvordan man bruker kameraets innstillinger og fotografere manuelt? Å justere innstillingene selv åpner opp for så mange flere muligheter enn å kun bruke autoinnstillingen. Blurry bakgrunn, lysere bilder, skarpere bilder for å nevne noe.

 

Å fotografere

Å fotografere betyr å tegne med lys. Det vil si at vi bruker lyset for å skape et bilde og alle innstillingene jeg kommer til å ta for meg er rett og slett lysjuseringer med noen andre effekter.

Selv har jeg holdt på aktivt med fotografering siden 2010 og gått to år på medialinja ved Glemmen vgs hvor jeg lærte alt det jeg nå skal skrive om. Det tok meg faktisk et halvt år før alt sammen satt og gikk av seg selv, så fortvil ikke hvis du syns det er vanskelig og kanskje litt forvirrende. Du må bare prøve det ut, teste og feile før du får det riktig. Følelsen av å faktisk få det til og å forstå seg på kameraets innstillinger husker jeg enda, den var fantastisk.

 

ISO, blender og lukkertid

De tre innstillingene vi bruker når vi fotograferer manuelt. Alle har sin innvirkning på lyset, men blender og lukkertid har i tillegg innvirkning på henholdsvis dybdeskarphet og skarphet. Så hvordan fungerer det egentlig? Og hvor finner man innstillingene på kameraet?

For å bruke de manuelle innstillingene, må hjulet på kameraet settes på «M», hvilket selvfølgelig står for «manuell». I bildet til høyre kan man se hvor lukkertid, blender og ISO (i den rekkefølgen) befinner seg og ser ut på kameraet. Det kan se annerledes ut på ditt kamera, les manualen for kameraet ditt eller søk på internett om du er usikker på hvor du finner det eller hvilke knapper og hjul du skal skru på for å justere ISO, blender og lukkertid.

 

ISO

ISO er den eneste innstillingen som kun justerer lyset og ikke har noen annen effekt. Den er den grunnleggende innstillingen. ISO 100 vil gi lite lys og passer derfor fint om du har mye naturlig lys, som solskinn for eksempel, eller bare en lys dag. Befinner du deg i en litt mørkere lyssetting, som for eksempel på kvelden eller innendørs, kan det være lurt å sette opp ISOen. Ha i bakhodet at jo høyere du setter ISOen, jo mer kornete vil bilde bli. Det vil altså være mer støy og bildet vil ikke bli like klart og fint. Dette er ikke merkbart før man passerer ISO 800 på de fleste kameraer. Her er et eksempel på hvordan forskjellige ISO-innstillinger ser ut i på en overskyet dag:

ISO

Her ser man at ISO 100 blir for mørkt, ISO 200 er akkurat passe, mens ISO 400 gir et overeksponert bilde. Overeksponert betyr at det er for lyst, og bildet har hvite flekker hvor informasjonen er vasket ut. Det er altså ingen farge der.

 

Blender

Den neste innstillingen kalles blender, og skrives slik: f/. Hvis man leser på kameraet f/2.8, vil det si at blendertallet er 2.8. Dette er et lavt blendertall, men gir en stor blenderåpning. Stor blenderåpning betyr mye lys. Høyt blendertall, liten blenderåpning betyr lite lys. I tillegg har blenderen en innvirkning på dybdeskarpheten, altså hvor klar bakgrunnen blir. Stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet, altså blurry bakgrunn. Liten blenderåpning gir mye dybdeskarphet og klarere bakgrunn. Her er noen eksempler:

blender

Siden blenderen også har en innvirkning på lyset, vil det si at vi må også ta i bruk de andre innstillingene for å få det lyset vi ønsker. Har vi derfor en stor blenderåpning på f/2.8 som slipper inn mye lys, må vi også justere ned ISO og opp lukkertid for å ikke gjøre bildet for lyst. Har vi en liten blenderåpning på f/22 som slipper inn lite lys, må vi justere ISO opp og lukkertiden ned. Hvordan lukkertiden fungerer og har en innvirkning på lyset, får du vite her:

 

Lukkertid

Lukkertid justerer, som sagt, lyset, men også skarpheten i bildet, spesielt ved fotografering av objekter i fart. Lukkertiden skrives slik: 1/125, dette vil si en lukkertid på 125, hvilket er nokså lavt og vil gi et uklart bilde av for eksempel en hund i fart. Det vil derimot gi mye lys. Setter man opp lukkertiden til for eksempel 1/1250, får man et mye klarere bilde, men det vil være mørkere. Da må man i tillegg justere ISO og blender for å få det lyset man ønsker. Alle innstillingene henger sammen. Her er noen eksempler på forskjellig lukkertid. Ha i bakhodet at jeg i tillegg har justert ISO for å få ønsket lys.

lukkertid

Zoom gjerne inn på bildene for å se forskjellen bedre. Lukkertiden 1/100 har gitt et uskarpt bilde, mens 1/1600 har gitt et mye skarpere bilde.

 

Brennvidde

Det er én ting til jeg ønsker å skrive om, selv om det ikke har noe med de manuelle innstillingene å gjøre, og det er brennvidde. Dette er spesielt viktig ved fotografering av portretter. Brennvidden bestemmer vi ved å zoome. Stor brennvidde kan være på 18mm, eller vidvinkel, som noen kanskje har hørt om. Dette drar objektet litt utover i bildet og man får med mye rundt. Tar man bilder av mennesker, vil det se ut som de har rundere ansikt. Bruker man heller en brennvidde på 80mm eller 200mm, vil man få med mindre av bakgrunnen, men personen vil også se smalere ut i ansiktet. De forskjellige tallene jeg snakker om finner man her på objektivet:

brennviddekamera

Når den hvite streken står mot 200, betyr det at jeg har en brennvidde på 200mm. Her er noen eksempler på hvordan brennvidden har innvirkning på selve bildet:

brennvidde

Her har jeg fotografert i samme høyde hele veien, enda det ikke ser slik ut. Dette eksemplet ville kanskje tatt seg best ut om det var en person og ikke en hund på bildet, men jeg håper dere forstår poenget. Ønsker dere et bilde der personen ser smalere ut i ansiktet istedenfor litt rundere, bør dere gå lengre unna og heller zoome inn.

 

Alt henger sammen

Alle innstillingene henger sammen når vi skal tegne med lys og må justeres i forhold til hverandre. Justerer man lukkertiden tre hakk opp, må ISO og blenderen justeres til sammen tre hakk de også, slik at man beholder det samme utgangspunktet. Man trenger derimot ikke å justere alle tre hele tiden, hvis man for eksempel ønsker å ha samme blender for å få blurry bakgrunn, da må man bare justere de to andre innstillingene litt ekstra.

Jeg håper dette innlegget var lærerikt og hjelper dere på veien til å forstå hvordan fotografere manuelt. Har dere noen spørsmål eller innspill, kommenter gjerne, så svarer jeg på det dere eventuelt måtte lure på 🙂

Reklamer

9 kommentarer om “Hvordan fotografere manuelt

 1. Fantastisk innlegg, jeg er skikkelig dårlig på alt det tekniske med foto – samtidig elsker jeg å fotografere og burde virkelig sette meg mer inn i det. Så takk for kjempeflott og forståelig info ❤

  Liker

 2. Kom tilfeldigvis innom bloggen din via Andrea Sveinsdottir sitt kommentarfelt, og bladde meg egentlig litt nedover for moroskyld. Jeg har alltid vært glad i fotografere, men har aldri tatt meg tid til å lære kameraets manuelle innstillinger skikkelig. Kom over dette innlegget og ble så glad, for du beskrev det så enkelt og godt formulert at dette skal jeg prøve ut mer nå! TAKK 😀

  Helt tilfeldig innom bloggen, og tilfeldigvis hadde du skrevet et innlegg for bare noen dager siden etter det jeg har lett etter! Ble litt paff over hva tilfeldigheter fører til noen ganger 🙂

  Liker

 3. Wow, tusen takk for et supert innlegg og god forklaring! Har alltid ønsket å sette meg mer inn i manuelleinstillinger! Nå kan jeg lett gjøre det og med innlegget ditt oppe!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s